Clicky

State-of-the-art in elektronenmicroscopie op symposium (NL)

8 September 2008

Vanwege de enorme vooruitgang in de elektronenmicroscopie in de afgelopen jaren houden de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), FEI Company en het Dutch Polymer Institute (DPI) op maandag 8 september hierover een symposium. In de Blauwe Zaal (Auditorium TU/e) laten internationale topsprekers zien wat op dit moment met de state-of-the-art in microscopie mogelijk is. Grootste winstpunt is dat microscopen zó zijn verbeterd dat de elektronenbundel zachte materialen niet meer meteen kapotschiet. Daardoor kunnen zelfs polymeren en biomaterialen zonder schade worden bekeken.

Het doel van het symposium is onderzoekers op het gebied van polymeren en biomaterialen te laten zien wat tegenwoordig allemaal mogelijk is met elektronenmicroscopie. Zo kunnen de nieuwste apparaten zelfs driedimensionale beelden maken van proefstukken (zie afbeelding). Dat levert veel meer begrip op dan alleen één enkele standaardopname.

TU/e, FEI en DPI

Het symposium wordt georganiseerd door drie partijen die in de microscopie een belangrijke rol spelen: de TU/e, FEI en DPI. FEI Company (met een R&D- en productielocatie in Eindhoven) loopt wereldwijd voorop in het ontwikkelen en bouwen van de nieuwste types elektronenmicroscopen. Dutch Polymer Institute financiert en coördineert onderzoeksprojecten die gebruik maken van dit soort zeer geavanceerde microscopen. DPI-onderzoekers aan Nederlandse en buitenlandse universiteiten richten zich onder andere op functionele polymeren voor toepassing in duurzame energie (polymere zonnecellen), slimme materialen (zelfhelende coatings) en de gezondheidszorg (biosensoren). De TU/e heeft binnen de faculteit Scheikundige Technologie sinds twee jaar de allereerste FEI-microscoop staan van de Titan-familie, met unieke kwaliteiten.

Zachte materialen

Deze ‘Ferrari onder de microscopen' levert beelden die een zeer hoge resolutie combineren met een hoog contrast. Dit laatste is zeer belangrijk bij het bekijken van ‘zachte' materialen: polymeren of biologische materialen. In traditionele elektronenmicroscopen zouden die al heel snel kapotgeschoten worden. In een Titan niet. Daarvoor is het wel nodig dat een proefstuk van tevoren snel wordt ingevroren. Daarom spreekt men ook wel van ‘CryoTEM': Cryogene Transmission Electron Microscopy.

Uittesten

Daarnaast dient het apparaat aan de TU/e voor FEI ook als ‘demo-site'. Nieuwe soft- en hardware wordt er als eerste uitgetest. Zo heeft de microscoop op de TU/e sinds kort een ‘ auto-loader', waarmee proefstukken volautomatisch kunnen worden gewisseld. Samen met een snelle (glasvezel)verbinding maakt dit in principe mogelijk dat de microscoop helemaal van afstand wordt bediend.

Voor meer informatie over het symposium, ziehttp://www.cryotem.com/symp2008.htm.

 

Noot voor de redactie (niet voor publicatie)
UITNODIGING
Pers is van harte welkom het symposium te bezoeken en de nieuwste microscopen te bekijken (graag aanmelden bij Jim Heirbaut, zie onder).

Meer informatie over DPI: Noortje Peek, n.peek@polymers.nl'+'@'+'n.peek@polymers.nl, 06 - 206 27 687
Voor meer informatie over FEI: Caroline van der Hart, Caroline.van.der.Hart@fei.com'+'@'+'Caroline.van.der.Hart@fei.com of www.fei.com.
Voor meer informatie over TU/e: Jim Heirbaut, tel. 040 - 247 2110,mailto:j.heirbaut@tue.nl

Back